Ana Makale içeriği
Özet
Türk tarihinde kadının yerinin çok önemli olduğu ve Türk erkeği ile Türk kadınının birbirinden ayrılmaz bir bütün oldukları bilinmektedir. Kadını erkeğinden ayrı ya da toplumdan dışlanmış olarak kabul etmek mümkün değildir. Ayrıca, mücadele, savaş ve zafer elde etmek Türk kadınının başlıca özelliklerindendir. Bu mücadele kiminin elinde silahla, kiminin dilinde sözle, kiminin kaleminde yazı kiminin fırçasında renk iledir. Türk tarihi incelendiğinde, Türk kadınının yeri geldiğinde vatanına evlat yetiştiren, eşi yoksa ocağına er olan, gerektiğinde de devlet yöneten, savaşan, topraklarına ve yurduna sahip çıkan örnek bir kadın rolünde olduğu görülebilir.
Dünya tarihine damga vuran ilk kadın hükümdar Tomris hatundur. MÖ. 529 yılında İskitler ’in başına geçen Tomris ve kadınlardan kurduğu ordusu ile büyük zaferlere imza atmışlardır. Türklerin kağanı Tomris Hatun kahramanlığı ve cesaretiyle adından söz ettiren ilk Türk kadını olduğu bilinmektedir. Sadece Tomris değil, Nene hatun, Halide Edip Adıvar, Sabiha Gökçen, gibi niceleri Türk tarihinde hem zekâları hem cesaretleri hem de güzellikleri ile iz bırakan Türk kadınlarından sadece bir kaçıdır.
Türk kadını manas destanında idealize edilen Alp tipi güçlü, savaştan kaçmayan, milli ve vatanseverlik ruhuna sahip bir kadındır. Manas destanında Alp tipinin yanı sıra kadın fedakâr, saygın, savaşan, dövüşen, avcı, akıncı bir kahramandır.
Araştırmada veriler tarama modeli kullanılarak elde edilmiş ve verilerin analizi betimsel bir yöntemle gerçekleştirilmiştir. İlk kadın hükümdar olan Tomris hatunu, sanat eserlerine konu edinen sanatçıların çalışmaları biçim ve içerik bakımından incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Detayları
Sorumlu yazar olarak;
* sunulan makalenin yazarlara ait orijinal çalışma olduğunu,
* tüm yazarların bu makaleye katkı sağladığını ve her türlü sorumluluğu aldığını,
* tüm yazarların makaleyle ilgili bütün mali haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)” ne devretmesi ve bu formda belirtilen taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yetkili olduğumu,
* mali hak devri ve taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili doğacak tüm anlaşmazlıklardan sorumlu olacağımı,
* tüm yazarların makalenin basılacak halini gördüklerini ve kabul ettiklerini,
* tüm yazarlarla ilgili her türlü iletişim bilgisinin doğru verildiğini,
* sunulan makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için gönderilmediğini,
* sunulan makalede yer alan yazı, şekil ve tabloların hiç kimsenin telif hakkını ihlal etmediğini,
*Araştırma ve yayın etiği kurallarına uyduğumuzu,
* sunulan makale üzerindeki mali hakları, birleştirme, işleme, yeniden şekillendirme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım, İnternet ve diğer her türlü yolla iletim haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi(ANKAD)” dergisi yetkili makamlarınca sınırsız olarak kullanılmak üzere devretmeyi tüm yazarlar adına kabul ve taahhüt ederim.