Ana Makale içeriği
Özet
Bu çalışmanın amacı, önemli biyoçeşitlilik alanı olarak kabul edilen ve hassas bir ekosisteme sahip sulak alan olan Salda Gölü Havzası’nda iklim koşullarındaki değişikliğin etkilerinin belirlenmesidir. Çalışma alanı olan Salda Gölü Türkiye’nin güneybatısında, Göller Yöresinde yer almaktadır. İklim koşullarındaki değişikliğin göl havzası üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için a.) Burdur, Tefenni ve Acıpayam meteoroloji istasyonlarının 1970-2019 yıllarına ait yıllık ortalama sıcaklık ve yıllık toplam yağış verilerine Doğrusal Trend ve Mann Kendall Sıra Korelasyon Testi, b.) Alan değişimini belirlemeye yönelik 1972 yılı Eylül ayı Landsat ERTS-1, 1984 yılı Landsat 5 TM, 1990 yılı Landsat 5 TM, 2000 yılı Landsat 7 ETM+, 2010 yılı Landsat 5 TM, ve 2019 yılı Ekim aylarına ait Landsat 8 OLI uydu görüntüleri kullanılarak coğrafi bilgi sistemleri ile mekânsal analizler c.) Uzun yıllar yıllık ortalama ve Ekim ayı göl su seviyesi verileri kullanılarak göl su seviyesinin değişim grafiği oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; 50 yıllık periyod boyunca yıllık ortalama sıcaklıklarda istatistiksel olarak α=0.05 anlamlılık seviyesinde artış eğilimi ve u(t) ve u´(t) değerlerinin kesiştiği 2000’li yıllardan sonra sıcaklık eğilimlerinde artan yönde bir değişiklik tespit edilirken, yıllık toplam yağış tutarlarında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç tespit edilememiştir. CBS ile mekânsal analiz sonucunda 1972-2019 yılları arasında göl yüzey alanında % 4,6 oranında küçülme meydana geldiği gözlemlenmiştir. İklim verilerinin ve uydu görüntülerinin istatistiksel analizi ve arazi çalışmaları sonucunda Göller Yöresinde yer alan birçok göl gibi Salda Gölü’nün de iklim değişikliği tehlikesiyle karşı karşıya olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Detayları
Sorumlu yazar olarak;
* sunulan makalenin yazarlara ait orijinal çalışma olduğunu,
* tüm yazarların bu makaleye katkı sağladığını ve her türlü sorumluluğu aldığını,
* tüm yazarların makaleyle ilgili bütün mali haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)” ne devretmesi ve bu formda belirtilen taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yetkili olduğumu,
* mali hak devri ve taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili doğacak tüm anlaşmazlıklardan sorumlu olacağımı,
* tüm yazarların makalenin basılacak halini gördüklerini ve kabul ettiklerini,
* tüm yazarlarla ilgili her türlü iletişim bilgisinin doğru verildiğini,
* sunulan makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için gönderilmediğini,
* sunulan makalede yer alan yazı, şekil ve tabloların hiç kimsenin telif hakkını ihlal etmediğini,
*Araştırma ve yayın etiği kurallarına uyduğumuzu,
* sunulan makale üzerindeki mali hakları, birleştirme, işleme, yeniden şekillendirme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım, İnternet ve diğer her türlü yolla iletim haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi(ANKAD)” dergisi yetkili makamlarınca sınırsız olarak kullanılmak üzere devretmeyi tüm yazarlar adına kabul ve taahhüt ederim.