Ayn Rand İçin Dünyadaki Kötülüklerin Kaynağı: Altruizm (The Source of Evil in the World for Ayn Rand: Altruism)

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Özgecilik- Rasyonel egoizm- Objektivizm- Fedakârlık- Ahlak

Özet

Etik tartışmaların odağında yer alan sorulardan biri ‘davranışlarımızın temel güdüleyicisi nedir ya da ne olmalıdır?’ sorusudur. Bu soruya cevap arama çabasında ‘egoizm’ ve ‘altruizm’ farklı bakış açılarına sahiptir. Ayn Rand, rasyonel egoizmin kendini feda etmeye değil, akla dayandığını, oysa akla dayanan hiçbir tarafı olmayan altruizmin en yüksek ahlaki görevinin kendini feda etmek olduğunu savunur. Rand, bu nedenle altruizmin insan doğasına ve hayatına zarar veren bir yaklaşım olduğunu iddia eder. Rand’ın amacı rasyonel bir ahlak felsefesi ortaya koyabilmek için problemin temeline inmek, objektif gerçekliklere ve nedenselliklere dayanan bir ahlaki sistem geliştirmek, yanlış anlamlar yüklendiğini düşündüğü egoizmin gerçek anlamını ortaya çıkarmaktır. Ancak Rand’ın altruizm ile ilgili tespitlerinin geçerliliği tartışmaya açık bir konu olarak karşımızda durmaktadır çünkü insanların günlük hayatlarında hiçbir karşılık beklemeden birbirlerine maddi ve manevi destek olmaları sıkça gözlenen bir davranıştır. Yakın zamanda yapılan sosyolojik, psikolojik ve hatta biyolojik çalışmalar insanda altruizmin de egoizm kadar doğal olduğunu ortaya koymuştur. Makalede Ayn Rand’ın altruizm eleştirisine yer verilecek, düşüncelerinin geçerliliği sorgulanacaktır.

Referanslar

Bektaş, Ç. (2008). Etik kodların otel endüstrisine katkıları ve bir alan araştırması. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 1-17.

Cevizci, A. (2000). Felsefe terimleri sözlüğü. İstanbul: Paradigma Yayınları.

Campbell, R. L. (2006). Altruism in Auguste Comte and Ayn Rand. The Journal of Ayn Rand Studies. 7 (2), 357-369.

Çetin, H. (2019). Özgecilik, toplumsal işbirliği ve rekabet (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Gantt, E. E., Reber, J. S., & Hyde, J. (2013). The psychology of altruism and the problems of mechanism, egoism, and determinism. In H. Koppel (Ed.) Psychology of Altruism içinde (ss. 1-35). NY: Nova Science Publishers.

Haskı-leventhal, D. (2009). Altruism and volunteerism: the perceptions of altruism in four disciplines and their impact on the study of volunteerism. Journal for the Theory of Social Behaviour, 39(3), 271- 299.

Peikoff, L. (1993). Objectivism: The philosophy of Ayn Rand. New York: Penguin Group.

Piliavin, J. A. & Charng, H. W. (1990). Altruism: A review of recent theory and research. Annual Review of Sociology, 16, 27-65.

Rand, A. (1988). The Ayn Rand lexicon, objectivism from a to z. H. Binswanger (Ed.) New York: Penguin Group.

Rand, A. (2003). İhtiyacımız olan felsefe. (Çev. N. Kandemir), İstanbul: Plato Film Yayınları.

Rand, A. (2004). Kapitalizm bilinmeyen ideal. (Çev. N. Kandemir) İstanbul: Plato Film Yayınları.

Rand, A. (2006). Atlas silkindi. (Çev. B. Dişbudak). İstanbul: Plato Film Yayınları.

Rand, A. (2010). Bencilliğin erdemi. (Çev. N. Kandemir). İstanbul: Plato Film Yayınları.

Ümmet, D. (2012). Üniversite öğrencilerinde özgecilik davranışının transaksiyonel analiz ego durumları ve yaşam doyumu bağlamında incelenmesi (Yayınlanmamış Doktora tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Topses, G. (2012). Elseverlik (alturizm) ve benseverlik (egoizm) ölçeğiyle ilgili geçerlik ve güvenirlik çalışması. International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education, 1(2), 60-71.

Yayınlanmış

2023-04-27

Nasıl Atıf Yapılır

YILDIRIM, S. Şükrü, & GÜNDOĞDU, H. (2023). Ayn Rand İçin Dünyadaki Kötülüklerin Kaynağı: Altruizm (The Source of Evil in the World for Ayn Rand: Altruism). Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD), 7(1), 76–93. Geliş tarihi gönderen https://ankad.org/index.php/ankad/article/view/148