Yeniden Yapılandırılan Sağlık Bakanlığı’nda Değişen İnsan Kaynakları Uygulamaları (Human Resources Applications Changed in the Restructed Ministry of Health)

Yazarlar

  • Murat AK

Anahtar Kelimeler:

İnsan Kaynakları Uygulamaları- Sağlık Bakanlığı- 694 Sayılı Sağlık Bakanlığı Yeni Teşkilat Yapısı

Özet

İnsan kaynakları, tüm örgütler için en önemli stratejik unsurlardan birini oluşturmaktadır. Emek, girişimci (teşebbüs), sermaye, doğal kaynaklar şeklinde ifade edilen üretim faktörlerinden emek yani işgücü; dinamik, değişken, aktif yapısıyla diğer unsurlardan ayrılmaktadır. Dolayısıyla insan kaynaklarının salt mekanik unsurlar gibi değerlendirilmesi, çalıştırılması, yönetilmesi ve arzu edilen performans ve verimin elde edilmesi mümkün olmamaktadır. İnsan kaynaklarından arzu edilen etkinliğin ve verimliliğin elde edilebilmesi için doğru ve yerinde insan kaynakları uygulamalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık Bakanlığı, ülkemizde gerek insan sağlığını koruma ve geliştirme misyonuyla, gerekse sahip olduğu insan kaynağı hacmiyle ülkemizin en önemli kamu teşkilatlarından birini oluşturmaktadır. 15.08.2017 tarih ve 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılan Sağlık Bakanlığı’nda birçok alanda kapsamlı değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda yeni teşkilat yapısında insan kaynakları uygulamalarında bir takım değişiklik ve yeniliklerin gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu çalışmada, Sağlık Bakanlığı’nın mevcut yeni teşkilat yapısında öngörülen bir takım insan kaynakları uygulamaları, modern işletmecilik yaklaşımı etrafında değerlendirilmekte ve kamu sağlık sektöründeki yaklaşık 20 yıllık uzun bir çalışma deneyimimden yararlanılarak elde edilen çıkarımlar teorik bazda ifade edilmektedir. Mevcut bu çalışmanın, Sağlık Bakanlığı’nın bundan sonraki süreçte gerçekleştireceği insan kaynakları uygulamalarına da yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda çalışmada bir takım önerilere de yer verilmektedir.

Referanslar

Acar, A.C. (2012). Ücret ve Ödül Yönetimi I. Ünite. Eskişehir: Açıköğretim Fakültesi Yayınları. Açıkalın, A. (1996). Çağdaş Örgütlerde İnsan Kaynağı Yönetimi. Ankara: Pegem Yayınları.

Aktay, D.D. (2010). İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki ve Askeri Hastanede Bir Uygulama. Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Başaran, İ.E. (1982). Örgütsel Davranışın Yönetimi. Ankara: A.Ü.E.F. Yayını.

Bayat, B. (2008). İnsan Kaynakları Yönetiminin Stratejik Niteliği. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(3), 67-91.

Benligiray, S. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi. Ankara: Açıköğretim Fakültesi Yayını. Bingöl, D. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

Huselid, M.A., Jackson, S.E. and Schuler, R.S. (1997). Technical and Strategic Human Resource Management Effectiveness as Determinants of Firm Performance. The Academy of Management Journal, 40(1), 171-188.

Karaca, B. (2001). İş tatmininin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.

Noe, A.R. (1999). İnsan Kaynaklarının Eğitim ve Gelişimi (Ed. Canan Çetin). İstanbul: Beta Basım Yayın Dağıtım.

Öğüt, A. (2001). Bilgi Çağında Yönetim. Ankara: Nobel Yayınları.

Örücü, E. ve Kanbur, A. (2008). Örgütsel-Yönetsel Motivasyon Faktörlerinin Çalışanların Performans ve Verimliliğine Etkilerini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 15(1), 85-97.

Özer, P.S., Özmen, Ö. ve Saatçioğlu, Ö. (2004). Bilgi Yönetiminin Etkililiğinde Kilit Bir Faktör Olarak Bilgi İşçileri ve İnsan Kaynakları Yönetiminin Farklılaşan Özellikleri. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 254-273.

Paşaoğlu, D. (1982). Yönetim ve Organizasyon I. Ünite. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Tunçer, P. (2012). Değişen İnsan Kaynakları Yönetimi Anlayışında Kariyer Yönetimi. Samsun: OMÜ Eğitim Fakültesi Yayınları.

Yayınlanmış

2018-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

AK, M. (2018). Yeniden Yapılandırılan Sağlık Bakanlığı’nda Değişen İnsan Kaynakları Uygulamaları (Human Resources Applications Changed in the Restructed Ministry of Health). Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD), 2(1), 62–78. Geliş tarihi gönderen https://ankad.org/index.php/ankad/article/view/31