Bayrak ve Sancak Sevgisinin Kazandırılmasında Sosyal Bilgiler Dersinin Önemi (The Role of the Social Studies Course in the Evaluation of the Flag and Starboard Love)
Anahtar Kelimeler:
Bayrak- Sancak- Sosyal Bilgiler DersiÖzet
Bu araştırmanın amacı bayrak ve sancak sevgisi kazandırmada sosyal bilgiler dersinin önemini tespit etmek, bu konuda öğretmen görüşlerine başvurmak ve bu doğrultuda konuyu irdelemektir. Araştırmamızda ilk olarak çalışmayla ilgili olan tanımlara ve Türk milletine ait bayrakların tarihsel değerlerine yer verilmiştir. Çalışmanın teorik kısmı tamamlandıktan sonra, öğretmenlerin görüşlerine ulaşmak için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Öğretmenlere uygulanacak yarı yapılandırılmış görüşme formunda dört soru yer almaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Malatya’da görev yapan elli beş sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Betimsel tarama modeliyle gerçekleştirilen çalışmada elde edilen bulgular objektif şekilde değerlendirilmiş ve NVivo10 programından yararlanılarak modellendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, sosyal bilgiler öğretmenleri kendi branşlarını bayrak ve sancak sevgisini aktarmakta ana ders olarak gördükleri ve bu noktada sosyal bilgiler dersinin kazanımlarını genel olarak yetersiz olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Bayrak ve sancak sevgisinin aktarılmasında sosyal bilgiler dersinin oldukça büyük bir paya sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanında bu değerlerin aktarılmasında daha da etkin rol almasının gerekli olduğu anlaşılmıştır.
Referanslar
Alizade, R. (2013). Türk mitolojisi ve eğitim. International Journal of social science, 6(2), 31-45. Büyüköztürk, Ş. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. (10. Baskı). Ankara: Pegem akademi.
Genç, R. (2009). Türk inanışları ile milli geleneklerinde renkler ve sarı kırmızı yeşil. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi.
Genç, R. ve Cansız, İ. (2009). Türk tarihi ve kültürü. İstanbul: Lisans Yayıncılık. Kafalı, M. (2010). Türk kültüründe renkler. Yöntürk Dergisi, 42, 16-32.
Kafesoğlu, İ. (1997). Türk milli kültürü, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
Karatepe, İ. (2008). Askeri müze bayraklar ve sancaklar koleksiyonu. Ankara: Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı Yayınları.
Kıncal, R. (2011). Eğitim bilimine giriş. Ankara: Grafiker Yayınları.
Kurtoğlu, F. (1987). Türk bayrağı ve ay yıldız. 2.Baskı. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. Küçük, S. (2010). Eski Türk kültüründe renk kavramı, Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi,
, 185-210.
Mazlum, Ö. (2011). Rengin kültürel çağrışımları, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 31, 125- 138.
Rayman, H. (2000). Nevruz ve Türk kültüründe renkler, Milli Folklor, 53, 10-15.
Tezcan, H. ve Tezcan, T. (1991). Türk sancak alemleri. Ankara: Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
Turan, R. ve Ulusoy, K. (2011). Sosyal bilgilerin temelleri 2. Baskı. Ankara: Pegem akademi. Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2010). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 10. Baskı. Ankara:
Seçkin yayınları.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.