Ortaokul Öğrencilerinin “Cumhuriyet” Kavramına Yönelik İmajları (Presentatıons of The Conceptual “Rebuplic” of The Secondary School Students)

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Cumhuriyet- İmaj- Fenomonoji- Kavram- Betimlemek- Canlandırmak

Özet

Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin Cumhuriyet kavramına yönelik imajlarının tespit edilmesidir. Cumhuriyet kavramının sosyoekonomik ve kültürel düzeyler açısından birbirine yakın olan çocukların zihinlerinde canlandırdığı görselleri, bu görsellerin ne anlama geldiğini irdelemek amaçlanmıştır. Nitel araştırma modellerinden Fenomenolojik araştırma deseninde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak Uşak iline bağlı bir ilçede öğrenimine devam eden toplam 137 ortaokul öğrencisi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanması için öğrencilere birer A4 kâğıdı verilerek Cumhuriyet denilince zihinlerinde canlananları kâğıda resim olarak aktarmaları istenmiştir. Veri analiz aşamasında ise kâğıda aktarılanlar toplam 3 araştırmacı tarafından betimsel analiz yöntemi ile analiz edilerek kodlanmış ve kodlardan da kategorilere ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar; simgeler, değerler ve bağımsız olma kategorileri altında toplanmıştır. Frekansı en yüksek olan kodlar çıkarıldığında öğrencilerin zihninde Cumhuriyet denilince Türk Bayrağı’nın canlandığı saptanmıştır. Bununla birlikte Cumhuriyet denilince öğrencilerin zihninde canlanan imgelerin, Türkiye’nin simge ve değerleri ile paralellik gösterdiği söylenebilir.

Referanslar

Bal, M.S. ve Gök, S.(2011). İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersindeki Cumhuriyet, Saltanat Ve Liderlik Kavramlarını Algılayışları, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(3), 1183 -1198.

Bal, M.S. ve Akış, A.(2010). Sosyal bilgiler dersi, “insanlar ve yönetim” ünitesinde karşılaşılan kavram yanılgıları. e-Journal of New World Sciences Academy, 5(4), 2061-2072.

Baltacı, A. (2018), Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7(1), 213-274.

Çekmez, E., Yıldız, C. ve Bütüner, Ö. S.(2012), Fenomenografik Araştırma Yöntemi, Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 6(2), 77-102.

Kutlu, A. (2011) Cumhuriyet Kavramı ve Türkiye’deki Evrimi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 182.

Neuman, L.(2014), Toplumsal Araştırma Yöntemleri 2, Çeviren: Sedef Özge, Ankara: Yayınodası Yayıncılık

Tuncer, T. ve Altunay B. (2006) Doğrudan Öğretim Modelinde Kavram Öğretimi, Ankara, Kök yayıncılık.

Ulusoy, K. ve Erkuş, B.(2015) Sosyal Bilgiler Dördüncü Sınıf Ders Programındaki Tarih Konuları ile İlgili Kavramlara İlişkin Öğrenci Algıları, Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 147-158.

Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2013). Sosyal Bilgilerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara Seçkin Yayıncılık.

Yayınlanmış

2019-08-30

Nasıl Atıf Yapılır

DEĞİRMENCİ, N., AKGÜL, G., & GÜÇ, A. (2019). Ortaokul Öğrencilerinin “Cumhuriyet” Kavramına Yönelik İmajları (Presentatıons of The Conceptual “Rebuplic” of The Secondary School Students). Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD), 3(2), 196–204. Geliş tarihi gönderen https://ankad.org/index.php/ankad/article/view/58

Benzer Makaleler

<< < 1 2 3 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.