Hurşit Dostmuhammet ve Ferit Edgü’nün Hikâyelerinde Müşterek Karakterler Dünyası (Universal Images in the Stories of Khurshid Dustmukhammad and Ferit Edgü)
Anahtar Kelimeler:
Özbek hikâyesi- Türk hikâyesi- üslup- ruh dünyası- karakter- hikâyeciÖzet
Bu makalede Özbek ve Türk hikâyecilerinden Hurşit Dostmuhammet ve Ferit Edgü’nün hikâyelerinin konu alanı, üslup özellikleri, kahraman yaratma mahareti ele alınmıştır. Hurşit Dostmuhammet’in Jodi, Jim O‘tirgan Odam, Beozor Qushning Qarg‘shi; Ferit Edgü’nün Cellat, Celladın Ölümü, Yitik Gün, Karanlıkta, Beklenmeyen Konuk gibi hikâyeleri mukayese edilmiştir. Bu çerçevede modern Özbek ve Türk hikâyeciliğinin gelişmesinde önemli hisseleri olan her iki yazarın eserlerindeki tesirler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Her iki yazarın da üslubundaki Franz Kafka’nın tesiri gösterilmeye çalışılmıştır. H. Dostmuhammet ve Ferit Edgü’nün ruhi ıstıraba maruz kalan kahramanları ve bazı meslek sahipleri (cellat) ideolojik mahiyet yönünden karşılaştırılmış, karakterlerdeki müştereklikler incelenmiştir.
Referanslar
Do‘stmuhammad, X. (2006). Beozor qushning qarg‘ishi. Toshkent: Sharq Nashriyoti. Do‘stmuhammad, X. (2014). Qichqiriq: Yangi hikoyalar. Toshkent: Sharq Nashriyoti.
Do‘stmuhammad, X. (2007). Mushohada bo‘lgan joyda badiiy adabiyot bo‘ladi... (P. Kenjayeva bilan suhbat). O‘zbekiston Matbuoti. 5.
Edgü, F. (2001). Av. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Lekesiz, Ö. (1999). Yeni Türk edebiyatında öykü: 3. İstanbul: Kaknus Yayınları. Tosun, N. (2013). Öykümüzün kırk kapısı. Hece Yayınları. Ankara.
Ulug‘ov, A. (2003). Tiniq tasvirlar ta’siri. Sharq Yulduzi. №: 4.
Umurov, H. (1983). Badiiy psixologizm va hozirgi o‘zbek romanchiligi. Toshkent: Фan Nashriyoti. Yelo‘q, V. S. ve Kenjaeva, P. (2011). Kutilmagan mehmon. Toshkent: Akademnashr.
Yiğit, L. (2007). Ferit Edgü’nün roman ve öykülerinde yapı ve tema. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.