Mükemmeliyetçilik Algısının Kariyer Planlama Sürecindeki Etkisinin Araştırılması: Çorlu Coca Cola İçecek Fabrikası Örneği(Investigation of The Effect of Perception of Perfection on Career Planning Process: A Case Study of Çorlu Coca Cola Beverage Factory)

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Mükemmeliyetçilik- kariyer- kariyer planlama- kariyer yönetimi

Özet

Bireyler küreselleşen dünyanın yarattığı rekabet koşulları ve öz benliklerinin kendilerine dayattığı mükemmeliyetçilik algısıyla, gerçek hayatın bireylere sunduğu kariyer yolları arasında sonsuz döngülü bir çatışmaya maruz kalmaktadırlar. Mükemmeliyetçilik algısının bireye dayattığı yüksek beklentili hedefler ve standartlar sınırsız olsa da bireyin her durum ve koşulda bu algıyı doyurması mümkün olmamaktadır. Mükemmeliyetçilik kavramı zaman zaman psikopatolojik bir olgu olarak görülse de doğru zaman ve koşullarda ortaya çıktığında bireyin kariyer planlama sürecinde daha rahat ilerleme kaydetmesine imkân sağlayacak bir güç olarak görülebilir. Bu bağlamda mükemmeliyetçilik bireyin kişiliği ile kariyer yolları arasında bir köprü olarak düşünülebilir. Bu araştırmada bireylerin mükemmeliyetçilik algıları ile kariyer planlama sürecindeki tutumları arasındaki ilişkinin varlığını ve bu ilişkinin yönünü ortaya çıkartmak hedeflenmiştir. Bu bağlamda Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde bulunan içecek sektöründe öncü ve dünyaca ünlü Coca Cola şirketine ait üretim fabrikasında çalışan mavi ve beyaz yakalı personelden toplam 133 kişi araştırma grubunu oluşturmuştur. Yapılan araştırmada sonuçlar değerlendirilirken çalışan personel mavi ve beyaz yakalı olarak ayrım yapılmadan, bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ) ve Kariyer Planlama Envanteri kullanılmıştır. Anket Yöntemi ile toplanan verilerin SPSS programı ile yapılan analizleri sonucunda ilişkiler incelenmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır.

Referanslar

Adler, A. (1956). (H. L. Ansbacher and R. R. Ansbacher). The individual psychology of Alfred Adler. New York: Basicbooks.

Antoniu E. (2010). Career planning process and its role in human resource development. Annals of The University of Petrosani, Economics, 10(2), 13–22.

Aytaç, S. & Keser, A. (2017). Çalışma yaşamında kariyer. İzmit: Umuttepe. Barutçugil, İ. (2004). Stratejik insan kaynakları yönetimi. Ankara: Kariyer Yayıncılık.

Burns, D. D. (1980). İyi hissetmek: yeni duygudurum Tedavisi (H. A. Karaosmanoğlu, Çev. Ed.). İstanbul: Psikonet Yayınları.

Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (14. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Erdoğan, H. T. (2009). Bireysel kariyer planlama ile kişisel başarı arasındaki ilişkiye yönelik Dumlupınar üniversitesinde bir uygulama. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

Fındıkçı, İ. (2009). İnsan kaynakları yönetimi. İstanbul: Alfa Yayınları.

Frost. R.O., Marten, P., Lahart C. & Rosenblate R. (1990). The dimensions of perfectionism. Cognitive Therapy and Research 14, 449-468.

Hewitt, P. L. & Flett G.L. (1991a). Perfectionism in the self and social contexts: conceptualization, assessment, and association with psychopathology. Journal of Personality and Social Psychology, 60(3), 456-470.

Hewitt, P. L. & Flett G.L. (1991b). Dimensions of perfectionism in unipolar depression. Journal of Abnormal Psychology, 98-101.

Hewitt, P. L. & Flett G.L. (1991c). Dimensions of perfectionism and ırrational thinking. Journal of Rational-E motive and Cognitive-Behavior Therapy, 9(3), 185-199.

Kabadayı, S. (2013). Kariyer yönetiminin çalışanın kuruma bağlılığına etkisi üzerine bir inceleme. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Koç, H. & Topaloğlu, M. (2012). İşletmeciler için yönetim bilimi temel kavramlar, kuramlar ve ilkeler (Genişletilmiş ve güncellenmiş ikinci baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Koç, S. (2015). Kamu kurumlarında çalışanlarda kariyer yönetimi ve kariyer planlama: Orta Anadolu gümrük ve ticaret bölge müdürlüğünde bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Oral, M. (1999). Üniversite öğrencilerinde mükemmeliyetçi kişilik özelliği ve yaşam olaylarının depresyon belirtileriyle ilişkisi "depresyona yatkınlık-stress modelinin incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Pacht, A. R. (1984). Reflections of perfection. American Psychologist, 39(4), 386-390.

Sav, D. (2008), Bireysel kariyer planlamada etkili olan faktörler ve üniversitelerin etkisi üzerine bir araştırma. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Şimşek, M. Ş. & Öge, S. (2011). İnsan kaynakları yönetimi, Konya: Eğitim Akademi.

Taşlıyan, M., Arı, N.Ü. & Duzman, B. (2011). İnsan kaynakları yönetiminde kariyer planlama ve kariyer yönetimi: iktisadi idari bilimler fakültesi öğrencileri üzerinde bir alan araştırması. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2, 231-241.

Yayınlanmış

2020-08-24

Nasıl Atıf Yapılır

GÖK, K., AYDOĞAN, E., & AYDOĞAN, E. (2020). Mükemmeliyetçilik Algısının Kariyer Planlama Sürecindeki Etkisinin Araştırılması: Çorlu Coca Cola İçecek Fabrikası Örneği(Investigation of The Effect of Perception of Perfection on Career Planning Process: A Case Study of Çorlu Coca Cola Beverage Factory). Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD), 4(2), 116–126. Geliş tarihi gönderen https://ankad.org/index.php/ankad/article/view/85

Benzer Makaleler

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.