Ana Makale içeriği
Özet
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin yardımseverlik değerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama desenin kullanıldığı bu araştırmaya, 2021 -2022 eğitim – öğretim yılı Uşak ilinde öğrenimlerine devam eden, basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilmiş 1000 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırma verileri, İnel ve Gökalp (2021) tarafından ortaokul öğrencilerine yönelik geliştirilen, geçerli ve güvenilirliği hesaplanmış “Yardımseverlik Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerinin analizinde Jamovi 1.2 istatistiki paket programından yararlanılmıştır. Araştırma verileri betimsel istatistikler, bağımsız gruplar için t-Testi ve tek yönlü varyans analizi ile çözümlenmiştir. Gruplararası tespit edilen anlamlı farklılıkların hangi gruplar lehine olduğunun bilinmesi için Tukey çoklu karşılaştırma testine başvurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, çalışamaya katılan ortaokul öğrencilerin yardımseverlik değerlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Değişkenlerden anne-baba eğitim, anne çalışma, baba meslek, ailedeki kişi sayısı, aile gelir durumu ve günlük TV izleme süresi durumlarına göre öğrencilerin yardımseverlik puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Ancak kız öğrencilerin erkeklere, çekirdek ailede yaşayan öğrencilerin geniş ailedekilere, günde üç saatin altında internet kullananların üç saat ve üzeri kullananlara göre daha yardımsever oldukları ve öğrencilerin bir yıl içerisinde okuduğu kitap sayısı artıkça yardımseverlik puanlarının da yükseldiği araştırmanın diğer sonuçları arasında yer almıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Detayları
Sorumlu yazar olarak;
* sunulan makalenin yazarlara ait orijinal çalışma olduğunu,
* tüm yazarların bu makaleye katkı sağladığını ve her türlü sorumluluğu aldığını,
* tüm yazarların makaleyle ilgili bütün mali haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)” ne devretmesi ve bu formda belirtilen taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yetkili olduğumu,
* mali hak devri ve taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili doğacak tüm anlaşmazlıklardan sorumlu olacağımı,
* tüm yazarların makalenin basılacak halini gördüklerini ve kabul ettiklerini,
* tüm yazarlarla ilgili her türlü iletişim bilgisinin doğru verildiğini,
* sunulan makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için gönderilmediğini,
* sunulan makalede yer alan yazı, şekil ve tabloların hiç kimsenin telif hakkını ihlal etmediğini,
*Araştırma ve yayın etiği kurallarına uyduğumuzu,
* sunulan makale üzerindeki mali hakları, birleştirme, işleme, yeniden şekillendirme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım, İnternet ve diğer her türlü yolla iletim haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi(ANKAD)” dergisi yetkili makamlarınca sınırsız olarak kullanılmak üzere devretmeyi tüm yazarlar adına kabul ve taahhüt ederim.