Küreselleşme Ve Teknolojik Gelişmelerin Öğretim Süreçleri Üzerindeki Etkisine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi (The Evaluation of Teachers’ Views on the Effects of Globalization and Technological Developments on the Teaching Processes)

Yazarlar

  • Fatih KALÇIK

Anahtar Kelimeler:

Küreselleşme- teknoloji- öğretim süreci- eğitim/öğretim programları- öğretmen

Özet

Bu çalışmanın amacı; ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre, küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin öğretim süreçleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu, kolay ulaşılabilir örnekleme ile belirlenen Bartın İli merkezindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 15 branş öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler NVIVO programı ile betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; küreselleşme ile teknolojinin hızla gelişmesinin öğretim süreçlerine olumlu ve olumsuz olarak yansımaları olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkileri arasında, öğrencilerin kavramasının artması yer alırken teknolojinin öğrenme süreçlerinde yeterince ve doğru kullanılamadığı ve hem öğreticiler açısından hem de öğrenenler açısından ciddi sorunları da beraberinde getirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Özellikle öğrencilerin bilgi okuryazarlığı düzeylerinin düşük olması ve internet yoluyla ulaşılan bilgilerin doğruluğunun öğrenciler tarafından sorgulanmadan kabul edilmesi durumunun, öğretmenler tarafından büyük bir problem olarak görüldüğü anlaşılmış ve bu bağlamda eğitim/öğretim programlarının geliştirilmesine yönelik bazı öneriler sunulmuştur.

Referanslar

Balay, R. (2004). Küreselleşme, bilgi toplumu ve eğitim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37 (2), 61-82.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri (17.Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Cantekin, Ö.F. (2012). Küreselleşme ve eğitim: “Homo Economicus” eğitim anlayışının dönüşümü. Gazi Üniversitesi, Akademik Yazma Uygulama ve Araştırma Merkezi. Akademik Hassasiyetler, 2 (4).

Dağlı, A. (2007). Küreselleşme karşısında Türk eğitim sistemi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi. 9 (1), 1-13.

Erkuş, A. (2009). Davranış bilimleri için bilimsel araştırma süreci. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Hesapçıoğlu, M. (2001). Postmodern/küresel toplumda eğitim, okul ve insan hakları. 21. yüzyılda eğitim ve Türk eğitim sistemi. İstanbul: Serdar Eğitim Araştırma Yayıncılık.

Işık, M. (2012). Kitle iletişim teorilerine giriş. (4. Basım). Konya: Eğitim Kitabevi.

Kalçık, F. ve Kalçık, C. (2016). Tarih derslerinde aktif ve öğrenci merkezli anlayışa ilişkin öğretmen görüşleri. 4. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yayınlanmış Bildiri Kitapçığı. 158-172.

Karip, E. (1996). Etkili eğitim sistemlerinin geliştirilmesi. Eğitim Yönetimi Dergisi, 2, 245-247. Mcburnie, G. (2001). Globalization: A new paradigm for higher education policy. Higher Education in Europe, 26 (1), 11-26.

MEB.(2017). Yenilenen öğretim programları. [http://ttkb.meb.gov.tr/ogretim- programlari/icerik/72] Erişim Tarihi: 15 Mart 2017.

Mora, N. (2008). Medya ve kültürel kimlik. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi. 5 (1), 1-14. Öztürk, A. (1998). Küreselleşen dünyada yöneticilik. Adana: Adana Nobel Kitapevi.

Ritzer, G. (2003). The globalization of nothing. SAIS Review, 23 (2), 189-200.

Şenel, A., & Gençoğlu, S. (2003). Küreselleşen dünyada teknoloji eğitimi. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(12), 45-65.

Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (9.Basım). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yılmaz, M. (2007). Sınıf öğretmeni yetiştirmede teknoloji eğitimi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27(1), 155-167.

Yayınlanmış

2017-08-30

Nasıl Atıf Yapılır

KALÇIK, F. (2017). Küreselleşme Ve Teknolojik Gelişmelerin Öğretim Süreçleri Üzerindeki Etkisine İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi (The Evaluation of Teachers’ Views on the Effects of Globalization and Technological Developments on the Teaching Processes). Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD), 1(2), 1–19. Geliş tarihi gönderen https://ankad.org/index.php/ankad/article/view/14

Benzer Makaleler

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.