Use of Coastline between the Cape Kale (Eynesil/Giresun) and the Cape Yoroz (Çarşıbaşı/Trabzon) and Major Problems
DOI:
https://doi.org/10.15659/jancr.v8i3.188Keywords:
front, coastal line, land use, highwayAbstract
Kıyıların amaç dışı kullanımı şehirlerde telafisi güç sorunlar ortaya çıkarmakta, doğal ve kültürel mirasa zarar vermektedir. Antropojen etkilerle bozulan kıyılarda kıyı turizmi olumsuz etkilenmektedir. Kıyıda olmasına rağmen plansız kıyı kullanımı veya kıyılara verilen zarar nedeniyle bazı şehirler kötü bir imaja sahiptir. Kale (Eynesil/Giresun) ve Yoroz (Çarşıbaşı/Trabzon) burunları arasında kalan, sahil karayolundan kıyı çizgisine kadar uzanan alan arazi kullanımı bakımından önem arz eder. Yeni sahil karayolunun yapımından sonra Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçe merkezlerinde bu alan genişlemiş ve söz konusu alan başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları için paha biçilmez bir arazi haline gelmiştir. Plajlar ve aile çay bahçeleri dışındaki bazı ticari işletmeler de bu alanda yoğunlaşmaya başlamıştır. Bu işletmeler kıyıdaki ekolojik yapının daha da bozulmasına, kıyı turizminin olumsuz etkilenmesine ve kirliliğe neden olmuştur. Ayrıca trafik yükünün ve kaza riskinin artmasında önemli rol oynamışlardır. Çalışmada mevcut sorunlar tespit edilmiş ve bunların çözümüne dönük öneriler geliştirilmiştir. Ulaşılan sonuçlar okuyucularla paylaşılmış ve bu sonuçların planlama kararlarında dikkate alması tavsiye edilmiştir.
References
Bekdemir, Ü. (2007). Karadeniz kıyı kentleri (Samsun Hopa Arası). Konya: Çizgi Yayınları No: 184.
Çölkesen, İ. & Sesli, F. A. (2007). Monitoringthe changing position of coastlines using information technologies, An Example of Trabzon. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi, Trabzon.
Doğanay H. (1984). Bölge planlamasının coğrafi esasları, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü Ders Notları: 8.
Erinç, S. (2001). Jeomorfoloji 2, İstanbul: Der Yayınları.
Erüz, C. & İsmail, N. P. (2017). Doğu Karadeniz’de (Trabzon) kıyı müdahaleleri deniz ve kıyı turizmi potansiyeli. DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu Bildiri Kitapçığı, 564-568. 23-24 Ekim 2017. Trabzon.
Erüz, C., Erbaş, Y.S. & Dursun, Y. (2019). Kıyı müdahalelerinin tarihi kıyı yapıları ve turizmin sürdürülebilirliğine etkileri: Trabzon örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 10(Ek Sayı), 36-44.
İzbırak, R. (1955). Sistematik jeomorfoloji. Ankara: Harita Umum Müdürlüğü.
Kadıoğlu, Y. & Güner, Ö. (2018). Kıyı çizgisi değişimine etkileri açısından Yoroz Burnu- Sera Deresi arasındaki kıyı sanat yapıları. Studies of the Ottaman Domain, 8(15), 41-54.
Kadıoğlu, Y. (2010). Land use and major issues of planning in the city of Trabzon. The 2nd International Geography Symposium GEOMED 2010, Procedia Social and Behavioral Sciences, 19(2011), 354–362.
Karadeniz, T. (2021). Kentlerde kıyı kullanımı: Karadeniz Ordu’nun Potansiyelleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul.
Kutiel, P. Cohen, O., Shoshany, M. & Shub, M. (2004) Vegetation establishment on the southern ısraeli coastal sand dunes between the years 1965 and 1999. Landscape and Urban Planning, (67), 141-156.
Özşeker, K. (2006). Güneydoğu Karadeniz (Trabzon) kıta sahanlığı oksik tabaka hidrografik özellikleri, sedimentlerinin dane boyutu dağılımı ve ağır metal içeriklerinin araştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı, Trabzon.
Turoğlu, H. (2005). Trabzon-Sarp Arası, Karadeniz sahil yolu inşaatının jeomorfolojik etkileri. Ulusal Coğrafya Kongresi 2005, Bildiri Kitabı (Prof. Dr. İsmail Yalçınlar Anısına), İstanbul.
Uzunay, M. (2022). Türkiye’de çevre hakkı kapsamında kıyı kullanımı, planlaması ve sorunlar: Hatay örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Hatay.
Zorlu, T., Aydıntan, E. & Engin, E., (2010). Kent kimliği: Tanjant ve Karadeniz sahil yollarının Trabzon kent kimliğine etkileri. Mimarlık Dergisi, 352:54-59.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Journal of Anatolian Cultural Research (JANCR)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.