Libya Ghadames Geleneksel Özel Gün Kadın Giyim Kültürünün İncelenmesi (Libya Analysis of Ghadames Traditional Special Day Clothing Culture)

Yazarlar

  • Abtisam Embaih ELFACI
  • Fatma ÖZTÜRK

Anahtar Kelimeler:

Libya- Ghadames- Geleneksel- Özel Gün- Giyim- Kültür.

Özet

Geleneksel giyimler farklı kuşaklardan aktarılan en önemli materyalleri ortaya çıkarmaktadır. Renkleri ve şekilleri her ne kadar farklı olsa da milletlerin geçirmiş olduğu dönemler, gelenek ve görenekler, farklı hayat tarzı kumaş üzerinde nakşedilip, aktarılmaktadır. Orijinallik; kültürel mirasa dönmeyi ve aktarılan mirasın hedeflenip onların bilinçli araştırılması ile istifade edilmesinde saklıdır. Araştırmada, Libya’nın Ghadames şehrinde kullanılan geleneksel kadın giyim kuşam örneklerinden, özel günler geleneksel giyimi ve dört adet giyim parçaları incelenmiştir. Üste giyilen özel günlerde, düğün, nişan, bayram da geleneksel kadın giyiminde incelenerek; giyim kuşamlarda, kullanılan malzemeler, kumaş, renk, model, kalıp, kesim, desen, dikim teknikleri ve süsleme özellikleri açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca giyimlerin teknik çizimleri yapılarak 1/5 ölçekle kalıp çizimleri hazırlanmıştır.

Referanslar

Albuhari, A. (2010). Ghadames eşsiz bir cevherdir. (Birinci Baskı). Libya. Trablus: Yayınevi. Abdulkadir, H. (1961). Libya kırsalında kadının yeri. (Birinci Baskı) Libya: Trablus Yönetim

Genel Kültür.

Al Dirudi, A. (1974). Gelenek ve göreneklerimiz. (Birinci Baskı). Libya. Trablus: Yayınevi. Bayram, S. (2013). Küreselleşmenin giyim modası üzerine etkileri incelemesi.

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

Ankara.

Bruonuosa, S. (2006). Libya'nın tarihi dokusu. (İkinci Baskı). Libya. Trablus Yayınevi. Demir, E. (2015). Osmanlı Dönemi kadın giyim kuşamında Avrupa etkileri incelemesi.

Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, İstanbul.

Dereboy, E. (2004). Kostüm moda tarihi. (Birinci Baskı). İstanbul: Özel Güzel Sanatlar Stilistlik Yayını.

El Magrabi, E. (2001). El işleri ve nakış çizimleri üzerine inceleme. Trablus. Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trablus.

Gürsoy, A. T. (2015). Giyim kültürü ve moda. 3. Cilt / Erkek modası. (Birinci Baskı).

İstanbul: Bağcılar Yayınları.

Kasım, B. (2001). Ghadames’in özellikleri ve resimleri. (Birinci Baskı). Misrata: Alhadra Yayınevi.

Komşuoğlu, Ş., Mengi, A., Seçkinöz, M., Aker, S. ve Köse, S. (1986). Resim II moda resmi ve giyim tarihi. (Birinci Baskı). Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

Ömer, N. (2016). Libya geleneksel kadın giyim kültürünün incelemesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Ankara.

Şallebi, S. (1997). Trablus'ta kullanılan halk giyimleri. (Birinci Baskı). Trablus: Trablus Yayınevi.

Zavy, A. (2011). Şimdi ve eski arasında Ghadames. (İkinci Baskı). Trablus: Alhadra Yayınevi.

Yayınlanmış

2017-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

ELFACI, A. E., & ÖZTÜRK, F. (2017). Libya Ghadames Geleneksel Özel Gün Kadın Giyim Kültürünün İncelenmesi (Libya Analysis of Ghadames Traditional Special Day Clothing Culture). Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD), 1(3), 62–74. Geliş tarihi gönderen https://ankad.org/index.php/ankad/article/view/23

Benzer Makaleler

1 2 3 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.