Semih Kaplanoğlu’nun Yusuf Üçlemesi’nde Zaman ve Mekân Algısı (Time and Space Perception of Semih Kaplanoğlu’s Yusuf Triology)
Anahtar Kelimeler:
Semih Kaplanoğlu- Yumurta- Süt- Bal- Zaman- Mekan- Sinema- MimarlıkÖzet
Teknolojinin avantajlarını en çok kullanan sanatların başında yer alan sinema, popülerliği ve ulaşılabilme kolaylığı ile birçok sanattan daha yaygın bir kitleye ulaşmaktadır. Sinemanın bu yaygınlığı arkasında oldukça büyük bir ekonomiyi de doğurmakta, bu sebeple birçok kişinin de iştahını kabartmaktadır. Sinemada zaman ve mekan algısını inceleyebilmek için sanat değeri taşıyan filmler önemlidir. Sinemanın anlatışındaki tutarlılık sayesinde sahnelerdeki mekanlar ve zamanlar incelenebilir; şimdiki ve gelecek zamanla kıyas yapılabilir. Mekânın kullanım biçimi sinemayı diğer sanatlardan ayırmaktadır. Sinema filminin akışına en uygun mekânı kullanmak veya oluşturmak yönetmenlerin marifetiyle bazen senaryonun, ışığın, hatta oyuncuların önüne geçebilmektedir. Zaman kavramının anlaşılması diğer öğelere kıyasla biraz daha güçtür. Gerçekte var olan her nesne hem zaman hem de mekân içerisindedir. Bu nedenle zamanı mekândan ayırmak mümkün değildir. Günümüz Türk Sineması’nda, özellikle de zaman ve mekân kurgusuna önem veren eserler üretmeye uğraşan yönetmenlerin başında Zeki Demirkurbuz, Nuri Bilge Ceylan, Derviş Zaim, Yavuz Turgul ve Semih Kaplanoğlu gibi isimleri saymak mümkündür. Bu çalışmada Semih Kaplanoğlu’nun Yusuf üçlemesi olarak da bilinen Yumurta (2007), Süt (2008) ve Bal (2010) filmleri, zaman ve mekan algısı bağlamında incelenmiştir. Farklı tarihlerde ve farklı mekanlarda çekilen bu filmler hem birbirleriyle; hem de çevresel ve dönemsel faktörlerle ilişkilidir. Bu çalışma Anadolu’nun değişik noktalarındaki kültürel ve sosyal yapıya dair benzerlik ve farklılıklara, mekan/zaman penceresinden bakmayı denemektedir.
Referanslar
Auge, M., (1995) Non-Places, Yer Olmayanlar, çev. T. Ilgaz (1997) Kesit Yayıncılık, İstanbul, 127.
Bordwell, D; Thompson, K., (1986) Film Quart, University of California Press, A.B.D.
Botz-bornsteın, Thorsten (2011) Filmler ve Rüyalar, çev. Cem Soydemir, Metis Yayınları, İstanbul.
Dorsay, A. (2004) Sinemamızda Çöküş ve Rönesans Yılları: Türk Sineması 1990-2004, Remzi Yayınevi, İstanbul.
Einstein, A., (1905) Die spezielle Relativitätstheorie, Annalen der Physik, Görelilik Kuramı: Felsefesiz ‘Bilim’, çev. Aziz Yardımlı (1997), İdea Yayınevi/İnternet Yayınları-4, İstanbul.
Eldem, S. H.., (1954) Türk Evi Plan Tipleri, Pulhan Matbaası, İstanbul
Esen, H., (2000) Anayurt Oteli Filminde Zaman ve Mekan, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Cilt:1, Sayı: 3, Konya
Heath, S., (1986) Narrative Space, Narrative, Apparatus, Ideology: A Film Theory Reader, Philip Rosen, Colombia University Press, New York, 387.
Kaçmaz, G., (1996) Sinema ve Mimarlık, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
Kale G., (2004) Antonioni’den Godard’a Filmlerdeki Mekan İmgelerinin Duyumsattıkları,
Arredamento Mimarlık (5) 102-11.
Kant, I., (1781) Kritik der Reinen Vernunft, Saf Aklın Eleştirisi, çev. Aziz Yardımlı (2008), İdea Yayınevi, İstanbul.
Köksal, A., (1994) Zorunlu Çoğulluk: Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği, ATT Yayınları, İstanbul
Şirin, U., (2010) Semih Kaplanoğlu/Yusuf’un Rüyası, Timaş Yayınları, İstanbul
Toraman, E. E., (2011) Manevi Gerçekçilik Sinema Dili ve Semih Kaplanoğlu Sineması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Vidler, A., (2001) Warped Space; Art, Architecture and Anxiety in Modern Culture, The MIT Press, London.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.